Kodai, kuriuos naudoju savo bloge:
VEGAN - veganiškas
RAW - žaliavalgiškas
VEGGIE - vegetariškas
GF - be glitimo
pH arba tamsiai žaliai nuspalvintas maisto produktas : itin šarminantis
pH arba vidutiniškai žaliai nuspalvintas maisto produktas : vidutiniškai šarminantis
pH arba šviesiai žaliai nuspalvintas maisto produktas : arti neutralaus, švelniai šarminantis
pH arba šviesiai raudonai nuspalvintas maisto produktas : arti neutralaus, švelniai rūgštinantis
pH arba vidutiniškai raudonai nuspalvintas maisto produktas : vidutiniškai rūgštinantis
pH arba tamsiai raudonai nuspalvintas maisto produktas : itin rūgštinantis
O dabar apie pH:
pH yra šarmingumo-rūgštingumo matavimas. Jis tiesiog nusako, kiek vandenilio jonų (H+ yra koncentracijoje, lyginant su distiliuotu vandeniu). Kiek kuriame pH matmenyje yra vandenilio jonų galite pažiūrėti žemiau esančioje lentelėje. Kiekvienas maistas turi savo pH (šioje lentelėje būtent parašytas tam tikrų produktų rugštingumas ir šarmingumas dar jo neapdorojus), tačiau aš stengsiuosi vertinti ne tai. Pasirodo, kai kurie šarminiai maisto produktai juos apdorojus virškinant, mūsų kūne tampa rūgštinančiais organizmą, o kai kurie rūgštiniai (puikūs pavyzdžiai citrina ir obuolių sidro actas) mūsų kūną veikia šarminančiai.pH skalė prasideda ties 0 (rūgščiausia) ir baigiasi ties 14 (šarmingiausia). Neutralus pH yra 7.
Kodėl toks "matavimas" svarbus?
Mūsų kraujo normalus pH yra tarp 7,35 ir 7,45. Be galo svarbu, kad jis toks ir liktų, norint kad visi mūsų organizmui svarbūs cheminiai procesai galėtų vykti tinkamai. Jei jis pakiltų iki 7,8 ar nukristų iki 6,8 mus ištiktų mirtis. Ir išties kraujo pH gali pakisti tik labai retais atvejais, nes mūsų organizmas turi daugybę "buferių", kuriais reguliuoja kraujo pH. Viena tokių buferių sistemų: kalcio ir magnio šalinimas iš kaulų bei raumenų, jei rūgštingumas per didelis. Pavyzdžiui karvės pienas, kuriame daug kalcio, yra labai rūgštinantis, Todėl galiausiai vartojant pieną daugiau kalcio pašalinama iš organizmo, nei jo gaunama. Didelę dalį rūgščių pertekliaus mes pašaliname su šlapimu. Todėl naudinga naudoti pH juosteles ar elektroninius matavimo aparatus pasitikrinti, koks būna rytinio šlapimo pH. Jei jis labai rūgštus, greičiausiai mūsų organizmui reiktų daugiau šarminančio maisto. Orgaizmas beveik niekada natūraliai nebus pernelyg šarminis, nes beveik visa kasdienė organizmo veikla sukuria papildomų rūgštinių šalutinių produktų. Todėl didžioji dalis žmonių turi rūgštingumo perteklių. Beje, labai įdomu, kad lietuvių kalboje nelaimingas žmogus yra vadinamas surūgusiu, o spindintis sveikata žmogus - turinčiu šarmo, šarmingu :) Gal mūsų protėviai, kurdami kalbą kažką apie tai žinojo?
Beje, įdomu būtų pastebėti, kad jau 1931 metais daktaras Otto Heinrich Warburg gavo medicinos nobelio premiją dėl to, kad įrodė, jog vėžys nesusikurs, jei ląstelės bus aprūpinamos pakankamu deguonies kiekiu (taip būna, kai organizmo bendras pH šarminis), o gyvos vėžio ląstelės negali išgyventi terpėje, kurioje aukšta deguonies koncentracija (t.y. šarminėje terpėje) Kai organizme daugiau rūgštinės terpės, deguonies mažėja, ląstelės "dūsta", o tai puiki terpė joms dalinantis mutuoti į anaerobines (gebančias "kvėpuoti" be deguonies) vėžio ląsteles. Todėl norint užkirsti kelią vėžiui, svarbu šarminti mitybą.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą